티스토리 뷰

The word anchovy was introduced to English in 1596 by Shakespeare, who made the tiny fish a favourite of his most corpulent character, Flastaff. The word anchovy comes from Basque, a language spoken in parts of Spain and France but related to no other language in the world. The Basque source of anchovy-anchoa, meaning dry-was probably bestowed upon the fish because they are usually dried and salted before being sold: such preparations are necessary because small fish go bad more quickly than large fish.

- Mark Morton의 Cupboard Love 중 -

 

anchovy라는 단어는 1596년 셰익스피어가 만든 작은생선을 좋아하는 그의 가장 뚱뚱한 캐릭터 플라스타프(Flastaff)에 의해 알려졌다.

anchovy는 스페인과 프랑스 일부에서 사용되었고 다른 언어와 관련성은 없지만 스페인의 북부 바스크지방에서 만들어졌다.

바스크 지방의 한 풍경

어원은 명확하지 않지만 아마도 바스크지방에서는 작은생선들은 크기가 큰 생선들보다 쉽게 상하기 때문에 판매하기 전 말리고 소금을 치기 때문에 말리다라는 의미의 dry를 부여하여 anchovy-anchoa라는 단어가 만들어졌을 것이라 추측된다.

댓글